Miten varustaa tahdonvoima toipumista tukevaksi?

Kukaan ei ole lihava tai kärsi hallitsemattomasta syömisestä tahdonvoiman puutteen takia. Moni ongelmasta kärsivä kuvittelee, että toipuu, kunhan vaan saa itsensä kuriin. Näin ei kuitenkaan ole. Silti tahdonvoimalla on toipumisessa oma roolinsa ja sen voi varustaa toipumista tukevaksi.
Miten varustaa tahdonvoima toipumista tukevaksi?

Tahdonvoiman puute lihavuuden syynä?


Uskon, että jokainen, joka kärsii hallitsemattomasta syömisestä, on joskus moittinut itseään tahdonvoiman puutteesta ja kenties ajatellut, että se on syömisongelman pohjimmainen syy. Näin yhteiskunnassakin tunnutaan ajattelevan. Fat shaming, lihavien häpäisy, liittyy uskomukseen siitä, että lihavilta yksinkertaisesti puuttuu tahdonvoima. Myös päätöksentekijät elävät uskossa, että lihavuus liittyy ihmisen omaan motivaatioon(*.

Me ongelman kanssa työskentelevät tiedämme, että näin ei ole. Kukaan ei ole lihava tai kärsi hallitsemattomasta syömisestä tahdonvoiman puutteen takia. Ilmiön taustalla olevista syistä voit lukea useista aiemmista blogipostauksistamme. Myös ongelmasta kärsiville tämä on tärkeä sisäistää. Moni kuvittelee, että toipuu, kunhan vaan saa itsensä kuriin. Näin ei kuitenkaan ole ja itse asiassa tällainen ajatus vain ylläpitää liikasyömisen ja mahdollisen laihduttamisen kierrettä.

Hyväksyminen ja tahdonvoima


Kuitenkin tahdonvoimalla on toipumisessa oma roolinsa, jos sitä osaa käyttää oikein. Kaikki lähtee siitä, että hyväksyy oman tilanteensa. Hyväksyn, etten hallitse syömistäni. Hyväksyn, että jos ostan kotiin litran jätskiä ja keksipaketin vierasvaraksi, niin syön ne kertaistumalta itse. Ellei tällaista hyväksymistyötä ole tehnyt, joutuu kerta toisensa jälkeen kamppailemaan tahdonvoiman varassa herkkuja vastaan. Se on hyvin kuluttavaa ja jatkuvat epäonnistumiset syövät itsetuntoa. Jos sen sijaan luovuttaa taistelun ja hyväksyy ettei hallitse syömistään, vapautuvat kamppailun voimavarat muuhun käyttöön.

Toipumisessa tarvitaan voimavaroja. Esimerkiksi siihen, että suunnittelee syömisensä ja kaupassa käyntinsä aiempaa tarkemmin, tai että pitää huolta ateriarytmistä ja varaa tarvittaessa mukaan välipalaa. Myös kaikki ne tunteet, jotka nousevat pintaan, kun niitä ei enää turruta syömällä, vaativat henkisiä resursseja. Kaikki se voima, mikä aiemmin meni ruokaa vastaan kamppailuun, tarvitaan toipumista tukeviin toimenpiteisiin.

Tahdonvoiman työkalut


Frank Martelan mukaan(** on olemassa neljä tapaa päästä tavoitteisiinsa. Ensimmäinen niistä, oikeista asioista motivoituminen, ei edellytä tahdonvoimaa. Jos tarpeeksi haluaa jotain, eikä samaan aikaan halua jotain muuta ristiriitaista, asia on yksinkertainen. Usein kuitenkin on niin, että halumme ovat ristiriidassa keskenään. Haluan lopettaa herkkujen liikasyömisen, koska se saa minut voimaan pahoin ja se uhkaa terveyttäni. Kuitenkin haluan myös syödä niitä, koska saan siitä lohdutusta ja mielihyvää. Tällaisessa tilanteessa on Martelan mukaan kolme vaihtoehtoa jäljellä: 1. oikeiden tapojen rakentaminen, 2. ympäristön muokkaus oikeaa toimintaa tukevaksi ja 3. tahdonvoima.

Oikeiden tapojen rakentaminen tarkoittaa fiksujen rutiinien rakentamista. Sitä, että systemaattisesti alkaa toimia tietyllä tavalla. Hallitsemattomasta syömisestä toipuessa fiksu rutiini on säännöllinen ja riittävä syöminen päivän aikana. Se ennaltaehkäisee makeanhimon syntymistä illalla. Jos päivän aikana syö riittävästi, tarvitsee todennäköisesti vähemmän tahdonvoimaa ollakseen ilman herkkuja illalla.

Ympäristön muokkaus oikeaa toimintaa tukevaksi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lopettaa buffet-ravintoloissa käymisen, jos siellä tulee syötyä yli tarpeen tai, että lopettaa herkkujen ostamisen kotiin, jos kaikki aina tulee syötyä kerralla. Ympäristöstään kannattaa mahdollisuuksien mukaan poistaa sellaiset ärsykkeet, jotka laukaisevat hallitsemattoman syömisen.

Tahdonvoima on keinoista se, joka on jäljellä, jos yllä mainittuja ei käytä. Pelkästään sen varassa oleminen tekee toipumisesta erittäin haastavan. Kuitenkin tahdonvoimaa tarvitaan myös oikeiden tapojen rakentamiseen ja ympäristön muokkaukseen. Tämä juuri on se tapa, miten tahdonvoimaa toipumisessa kannattaa käyttää. Tahdonvoimaa tulee käyttää haasteiden ennaltaehkäisyyn, ei niistä selviämiseen(**.

Jos kärsit hallitsemattomasta syömisestä (tai voit halutessasi soveltaa tätä mihin tahansa muuhun elämäsi ristiriitatilanteeseen), voit pohtia seuraavia kysymyksiä:


1. Mitkä ovat ne tilanteet, joissa koen, että minulta puuttuu tahdonvoimaa?
2. Miten voin ennaltaehkäistä näiden tilanteiden syntymistä? Miten voin muokata rutiinejani ja fyysistä tai sosiaalista ympäristöäni sellaiseksi, etten joutuisi näihin tilanteisiin?
3. Jos kuitenkin joudun vaikeaan tahdonvoiman tilanteeseen, mitä muuta voin tehdä kuin taistella? Voinko taistelun sijaan hengähtää ja hyväksyä; nyt on näin? (Tämä ei tarkoita, että ahmin, vaan se tarkoittaa, että hyväksyn, että minun tekee mieli ahmia.) Voinko soittaa kaverille, kirjoittaa päiväkirjaa, mennä kävelylle tai tehdä läsnäoloharjoituksen?

Marianne Luojola

*)Vuonna 2014 Euroopan lihavuustutkijoiden yhdistys teetti kyselyn, jossa selvitettiin päätöksentekijöiltä heidän käsityksiään lihavuudesta. Yli 90 prosenttia oli sitä mieltä, että ihmisen henkilökohtaisella motivaatiolla oli vahva vaikutus lihavuuden yleistymiseen. https://www.perttimustajoki.fi/lihavuusepidemian-sylttytehtaalla/

**)https://frankmartela.fi/2013/09/05/mutta-mita-se-tahdonvoima-oikeastaan-edes-on/