UKK

Mitä ruokasuunnitelma tarkoittaa? Onko se sama asia kuin dieetti? Kuka voi tehdä minulle ruokasuunnitelman?

Ruokasuunnitelma ei ole dieetti, eikä sen tavoitteena ole painonpudotus. Ruokasuunnitelma on henkilökohtainen ateriasuunnitelma, jonka tavoitteena on täysipainoisen ja monipuolisen ruokavalion noudattaminen pysyvästi. Säännöllinen ja terveellinen ruokailu on tärkeä osa toipumista, ja kirjallisen ruokasuunnitelman toteuttaminen helpottaa ruokariippuvaista terveen ruokailurytmin omaksumisessa.
Ruokasuunnitelman avulla ei tarvitse joka aterialla pohtia esimerkiksi ruokamääriä, eikä tällöin ole riskiä liian vähäisestä syömisestä, joka helposti laukaisee ahmimiskäyttäytymisen uudelleen.

Ruokasuunnitelma tehdään usein yhdessä vertaistukikummin tai muun tukihenkilön kanssa.

Voiko ruokariippuvainen ihminen syödä herkkuja?

Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Usein sokeria ja rasvaa sisältävät ruuat laukaisevat ruokariippuvaisissa ahmimiskohtauksia, ja toipuvat henkilöt tavallisesti jättävät itselleen ongelmalliset ruoka-aineet pois ruokavaliostaan.

Luopuminen joistakin mieluisista ruoka-aineista voi aluksi tuntua pelottavalta ja jopa ahdistavalta, mutta riippuvuudesta ja ahminnoista vapaa elämä painaa vaakakupissa enemmän.

Järjestättekö terveellisen ruuan kokkikursseja tai saako kauttanne ruokaohjeita?

Kauttamme ei saa ruokaneuvontaa, koska ei ole olemassa yleispätevää ohjetta ruokariippuvuudesta toipuville. Kullakin ruokariippuvaisella on omat, ahmintoja laukaisevat ruoka-aineensa, jotka toipuja itse tunnistaa ja jotka otetaan huomioon ruokasuunnitelmaa tehdessä.

Voiko toimistollenne tulla käymään ja keskustelemaan ruokariippuvuudesta?

Järjestämme avoimien ovien päiviä, joista ilmoitetaan Ajankohtaista-sivulla. Muina aikoina kannattaa paikalla olomme varmistaa etukäteen, koska matkustamme koulutusten merkeissä ympäri Suomea.

Miksi koulutuksenne ovat maksuttomia? Myyttekö jotain?

Projekti on STEA:n (entinen RAY) rahoittama, jonka vuoksi koulutukset ovat maksuttomia. Emme myy mitään, vaan ainoana tarkoituksenamme on levittää tietoa ruokariippuvuudesta.

Tarjoaako Myllyhoitoyhdistys hoitoa ruokariippuvaisille?

Tällä hetkellä Myllyhoitoyhdistyksellä ei ole tarjolla hoitoa ruokariippuvaisille. Ohjaamme ongelman kohdanneita sekä heidän läheisiään muun muassa 12 askeleen vertaistukiryhmiin. Ruoka ja riippuvuus -projekti järjestää keskusteluiltoja, joissa jaetaan tietoa ruokaan ja syömiseen liittyvästä riippuvuudesta sekä keskustellaan yhdessä aiheeseen liittyvistä kysymyksistä. Järjestämme myös vertaistukiviikonloppuja ja työpajoja, sekä ylläpidämme suljettua Facebook-ryhmää ja maksutonta Puhelintuntia.

Jos mieltäsi jää vielä askarruttamaan jokin kysymys, ota rohkeasti yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla!